rekrut

banerbaner

Aktualności

TYDZIEŃ OBCHODÓW DNIA ZIEMI 20-24 KWIECIEŃ 2020 R.

PRZEDSZKOLNY-EKOLOGICZNY TEST

 

1. Co potrzebne jest roślinom?
2. Co to jest makulatura?
3. Wymień nazwy trzech dowolnych ptaków?
4. Co to jest recycling?
5. Z czego produkuje się papier?
6. Co zanieczyszcza powietrze?
7. Wymień nazwy trzech owadów?
8. Co to jest kompostownik?


Tak/NIE

 

1. Dziki lubią żołędzie.
2. Spaliny samochodowe są zdrowe dla człowieka.
3. Dym z kominów zanieczyszcza powietrze.
4. Śmieci można wyrzucać w lesie.
5. Zamarznięta woda to lód.
6. Łodygi roślin znajdują się pod ziemią.
7. Drzewa w mieście oczyszczają powietrze.

 

Zagadki:

 

Zielony dywan,
Na nim kwiatów tyle,
Pija  z nich nektar,
Pszczoły, osy i motyle. (łąka)

Ma koronę-królem nie jest,
pączki ma, lecz ty ich nie jesz,
w środku -słoje-nie ze szkła,
w papier się zmieścić da. (drzewo)

Szerokie szkiełko,
W oprawie siedzi,
i wielkim okiem,
Przyrodę śledzi. (lupa)


(Monika Musielak, Marzenna Karasińska, Agnieszka Dziura)

ŚWIADOME ZAKUPY

ŚWIADOME ZAKUPY

 

            Idealnie by było, gdyby dało się kupować jedzenie bez żadnych substancji dodatkowych. To niełatwe, choć możliwe. Można jednak zwracać większa uwagę na produkty kupowane w sklepie, na ich skład . Co zatem znaczą świadome zakupy? Zacznijmy od  pojęcia świadomy wybór czyli slow.

 

            Termin slow odnosi się w dużej mierze do świadomych wyborów. Moda na rozsądne zakupy rozpoczęła się od jedzenia, kiedy to wiele lat temu zaczęły się pojawiać w mediach informacje na temat szkodliwego składu żywności i jej wpływu na nasze zdrowie. Zaalarmowani zaczęliśmy wymagać od producentów coraz dokładniejszych opisów i przejrzystych etykietek. A sami zaczęliśmy je wnikliwie czytać i zastanawiać się nad tym, co wkładamy do koszyka w sklepie. Pozytywne zmiany jako pierwsze dotarły do młodych rodziców, którzy szczególnie troszczą się o odżywianie swoich dzieci. Zaowocowało to rozkwitem bazarków, sklepików, targów śniadaniowych – wszystkiego, co daje nam bezpośredni kontakt ze sprzedawcą, rozmowę, możliwość spróbowania potrawy i odkrycia nowych smaków. Pozornie takie jedzenie jest droższe. Czy naprawdę? Takie zakupy pozwalają się zatrzymać i zastanowić nad swoimi realnymi potrzebami. W efekcie kupujemy mniej, rozsądniej i lepiej. Tak samo jest z ubraniami, zabawkami czy domowymi akcesoriami. Chodzi o świadome zakupy. Oczywiście, zawsze mamy wybór. Możemy kupić coś w „sieciówce” – co jest dostępne od ręki, zazwyczaj o wiele tańsze, ale też niedostosowane do naszej sylwetki i potrzeb. Możemy też zdecydować się na kupno czegoś bezpośrednio od twórcy. Warto pamiętać, że zakupy to nie tylko końcowy produkt, ale cała droga, którą ten produkt przebywa – od głowy twórcy, poprzez projekt, materiały, z których jest wykonany, aż do procesu produkcji, transportu i opakowania.

 

Kilka rad na temat zakupów:

 

1. Zawsze czytaj etykiety. Na etykiecie musi być wymieniony skład produktów, które bierzesz z półki.

2. Zwracaj uwagę, czy wybrany produkt jest tym, który chcesz kupić. Sprawdź koniecznie, czy jest to ser, a nie substytut sera, masło, a nie mix tłuszczowy.

3. Wybieraj produkty zawierające naturalne źródła składników odżywczych. Zawsze lepiej jest kupić cytrynę i dodać ją do herbaty, a nie produkt zawierający sztuczną witaminę C.

 

Nie kupuj produktów, które zawierają w składzie:

  • Olej palmowy, a szczególnie utwardzony olej palmowy – co prawda jest to tłuszcz roślinny lecz szczególnie niezdrowy. Niestety w wielu produktach nie ma informacji o rodzaju oleju. Często natomiast widnieje napis „olej roślinny”, co w większości przypadków oznacza właśnie tani olej palmowy.
  • Tłuszcze trans, o których przeczytasz poniżej.
  • Cukier w dużej ilości, który może występować również pod innymi nazwami: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, cukier trzcinowy, sacharoza, glukoza, cukier inwertowany, dekstryna, dekstroza, słód.
  • Niektóre symbole E. Te symbole oznaczają substancje dodatkowe dodane do produktu. Z trzy cyfrowej liczby można wyczytać do jakiej grupy się zaliczają. Barwniki (E 100-199), substancje konserwujące (E 200-299), przeciwutleniacze i synergenty (E 300-399), stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające (E 400-499), spulchniacze (E 500-599), czy wzmacniacze smaku i zapachu (E 600-699). Większość z nich niekorzystnie wpływa na nasz organizm i należy ich unikać.

Unikaj:

  • E 621, czyli glutaminianu sodu – występuje w chipsach, daniach typu „instant”, sosach, wywarach mięsno-warzywnych (kostki rosołowe); stosowany jako sztuczny wzmacniacz smaku (jego nadmiar wywołuje bóle głowy, pocenie się)
  • E 211, czyli benzoesanu sodu – występuje m.in. w dżemach, marmoladach, sosach, używany jako konserwant ograniczający rozwój drożdży i pleśni (nadmiar prowadzi do zakwaszenia organizmu i podrażnienia gardła)
  • E 220, czyli dwutleneku siarki – występuje w sokach owocowych, winie czy różnego rodzaju koncentratach (powoduje zaburzenia pracy wątroby)
  • E 420, czyli sorbitolu – występuje w gumach do żucia, żelkach i wielu słodyczach, daje efekt „chłodzącej słodyczy” (jego nadmiar może wywołać biegunkę)
  • E 320, czyli butylohydroksyanizolu (BHA) – występuje m.in. w chipsach, a jego działanie jest bardzo szkodliwie dla małych dzieci (w dużym stopniu przyczynia się do nadmiernego przyrostu tkanki tłuszczowej)

Ważne jest jednak, aby otwarcie powiedzieć, że nie wszystkie symbole E są szkodliwe, niektóre to naturalne substancje których wcale nie trzeba unikać, a wręcz przeciwnie, korzystnie wpływają na jakość towaru.

 

Nie bój się:

  • E 322, czyli lecytyny – występuje m.in w olejach roślinnych i żółtkach jaj, stabilizuje majonezy i sosy
  • E 440, czyli pektyny – występuje m.in. w jogurtach i dżemach, uzyskiwana jest ze skórek owoców
  • E 412, czyli guaru – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego
  • E 406, czyli agaru – występuje w keczupach, sosach, uzyskiwany jako ekstrakt z czerwonych alg morskich
  • E 160a, czyli beta-karotenu – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych
  • E 414, czyli gumy arabskiej – występuje w gumach do żucia, jogurtach, uzyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru

 

4. Wybieraj produkty o wysokiej wartości odżywczej. A więc zawierające jak najwięcej cennych składników odżywczych – najlepiej by było to świeże jedzenie.

 

Tabelka prawdy

Z niej się dowiesz ile jest kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika w porcji oraz 100 gramach produktu. Warto abyście znali podział kaloryczności produktów i nim się kierowali podczas robienia zakupów.

  • Produkty o niskiej kaloryczności <150 kcal/100 g
  • Produkty o umiarkowanej kaloryczności 150-300 kcal/100 g
  • Produkty o wysokiej kaloryczności 300-500 kcal/100 g
  • Produkty o bardzo wysokiej kaloryczności >500 kcal/100 g

Jeśli chcecie zgubić nieco kilogramów warto aby Wasza dieta bazowała na produktach o niskiej i umiarkowanej kaloryczności, czyli warzywach, owocach, warzywach strączkowych, pełnoziarnistych zbożach i chudych źródłach białka – nabiale i mięsie. Unikajcie produktów o bardzo wysokiej kaloryczności (poza orzechami), a te o wysokiej (np. owoce suszone) spożywajcie okazjonalnie lub w małych ilościach.

 

Unikaj cukru

Zaraz pod ilością węglowodanów, producenci zazwyczaj podają ilość cukru. Ważne jest aby ta ilość, była możliwie jak najmniejsza. O ile węglowodanów złożonych nie należy się obawiać, o tyle cukrów prostych pochodzących z przetworzonej żywności (a zazwyczaj o takiej mówimy w przypadku etykiet) należy unikać.

 

Unikaj nasyconych kwasów tłuszczowych

Pod informacją o ilości tłuszczu, zazwyczaj wyszczególniona jest ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ważne, aby była ona jak najbliższa zeru. Ponieważ, nadmiar tych tłuszczy w diecie prowadzi do wzrostu „złego” cholesterolu, a to może prowadzić do szeregu schorzeń sercowo-naczyniowych. Normy jasno mówią, ograniczaj nasycone kwasy tłuszczowe jak tylko jest to możliwe.

 

Unikaj tłuszczy trans

Tłuszcze trans, izomery trans kwasów tłuszczowych, utwardzony czy uwodorniony tłuszcz roślinny to określenia dla najbardziej niezdrowego rodzaju tłuszczu, który kategorycznie nie powinien występować w czyjejkolwiek diecie. Niestety żywność wysoko przetworzona, szczególnie słodycze i produkty cukiernicze zawierają znaczne ilości tego przyczyniającego się m.in. do insulinooporności składnika. Niestety często producenci nie podają informacji o zawartości tłuszczy trans, pomimo iż są one znaczne. Z kolei produkty, które maja taką informację, posiadają ją w celu pochwalenia się, iż zawierają ich małą ilość i zachęcenia do zakupu.

 

5. Unikaj produktów wysoko przetworzonych. Nie kupuj dzieciom czipsów, zupek w proszku, herbatek instant. To w nich jest najwięcej substancji dodatkowych.

6. Zwracaj uwagę na wartość energetyczną produktów czyli ilość kalorii zawartych w 100 g.

 

Prawdziwe, ale podchwytliwe

Nie dajcie się zrobić w przysłowiowe bambuko! Niektórzy producenci próbują pokazać wyższość swoich produktów nad innymi zamieszczając informacje co prawda prawdziwe, lecz wprowadzające w błąd. Sugerują niższą jakość innych produktów spożywczych tego typu lub dają do zrozumienia, że ich produkt posiada szczególne właściwości. Przykładem może być umieszczenie następujących określeń:„bez konserwantów” na jogurtach – których obligatoryjnie nie można utrwalać konserwantami chemicznymi;„bez cholesterolu” na olejach roślinnych – gdzie naturalnie żadne oleje roślinne nie zawierają cholesterolu;„bez dodatku cukru” na opakowaniach soku winogronowego i gruszkowego – soki te nie mogą być słodzone.

 

Produkty light, lekkie

Kolejną sztuczką jest bardzo popularne określenie „lekki” lub „light”, oznaczające iż kaloryczność danego produktu jest o 30% mniejsza w porównaniu do tradycyjnego odpowiednika. Problem polega na tym, że brakuje prawnie usankcjonowanej definicji tego, co jest „light”. Kategoria light nie podlega żadnej kontroli i nie potrzeba do niej certyfikatu. Na skutek czego producenci indywidualnie dopasowują etykiety przetworów light do własnych produktów. I tak jogurt light, co prawda nie zawiera cukru, ale za to ma dwa razy więcej tłuszczu i syntetyczne słodziki, bo naturalne typu stewia są zbyt drogie. Jogurt grecki jako produkt naturalnie bardzo tłusty, nawet w wersji light będzie wysokokaloryczny.

 

Produkty 30% mniej…

Niektórzy producenci robią jeszcze sprytniejsze triki. Przyjrzyjmy się produktowi jakim jest „Masło orzechowe 30% tłuszczu mniej” z nie bez przyczyny kojarzącą się z lekkością błękitną etykietą. Moi pacjenci nie raz nabierali się na tę sztuczkę, kupując ten produkt z świętym przekonaniem, że jest zdrowszy i ma 30% kalorii mniej – bo przecież z tym się kojarzy błękitny kolor i 30%. Wszyscy byli w szoku jak im uświadomiłam, że co prawda to masło ma 30% tłuszczu mniej (bagatela zdrowego, bo z orzeszków ziemnych) ale za to ma aż 27 g (czyli ponad pięć łyżeczek) cukrów prostych w 100 g, gdzie np. naturalne masło Primavika ma ok. 3 g. Zawiera niespełna 70% orzechów, gdzie dobre masła mają ponad 90%. Co w podsumowaniu, sprawia, iż masło uznawane za dietetyczne, pomimo iż nieco mniej kaloryczne to ma skład, który czyni go kremem cukrowo-orzechowym, a nie orzechowym, tak jak to być powinno

 

Produkty bezglutenowe

Często kojarzone są ze zdrową żywnością, ze względu na modę na żywność bio, eko, gluten free. W przypadku produktów bezglutenowych musimy być czujni, ponieważ wbrew powszechnie panującej opinii bezglutenowe nie oznacza zdrowe. Bezglutenowe słodycze, czy pieczywo mogą mieć w składzie cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, szkodliwe tłuszcze trans, konserwanty i inne dodatki. Jedyne czego nie mają na 100 % to gluten i dlatego produkty ze znakiem przekreślonego kłosa zalecane są dla osób z celiakią, czy nadwrażliwością na gluten. Zdrowe osoby nie powinny poddawać się modzie i jeść, nie zawsze zdrową, a za to droższą żywność gluten free.

 

Reasumując, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. Podstawą Twojej diety powinny być warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Nie kupuj żywności wysokoprzetworzonej i produktów, których przeczytanie składu zajęłoby Ci więcej niż minutę ;) Mięso, ryby kupuj ze sprawdzonych źródeł, a jaja tylko i wyłącznie z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego, czyli oznaczane jako 1 i 0.

 

7. Jeśli nie znasz jakiegoś składnika, sprawdź to w godnych zaufania źródłach

 

8. Zawsze weryfikuj hasła marketingowe. To nie jest trudne - wystarczy przeczytać skład produktu na etykiecie.

 

9. Unikaj żywności z konserwantami i barwnikami. To ważne, zwłaszcza jeśli  kupujesz produkty dla dzieci.

 

10. Pamiętaj, że podczas zakupów zawsze masz wybór.

 

Jak nauczyć dziecko robić przemyślane zakupy?

 

Standardowo u większości Polaków opłaty i codzienne wydatki stanowią jedną z największych części domowego budżetu. Skoro koszty życia wcale nie są takie niskie, warto się im przyjrzeć bliżej. I warto uczyć dziecko, jak oszczędzać, robiąc bardziej przemyślane zakupy.

Przed wyjściem na zakupy zrób listę potrzebnych rzeczy. Warto przejrzeć szafki i upewnić się, czego na pewno w nich brakuje. Dobrym pomysłem jest też zaplanowanie np. tygodniowego menu. Wtedy łatwiej wykorzystać zapasy i dobrać w sklepie tylko potrzebne składniki.
Aby nauczyć dziecko robić przemyślane zakupy spożywcze, wytłumacz mu, na co powinno zwracać uwagę. Czy data ważności jest odpowiednio długa? Czy w tym czasie zdążycie zużyć cały produkt? Czy opakowanie nie jest zbyt duże i produkt się nie popsuje? Czy towar z promocji wpisuje się w Wasze menu?                                  

    Dziecko w wieku przedszkolnym jest już w stanie trenować świadome robienie zakupów. Na pewno bardzo chętnie będzie brało czynny udział w planowaniu posiłków czy w tworzeniu listy zakupów. Dziecko powinno również uczyć się czytać etykiety, aby potrafiło rozszyfrować skład produktów.

Czy na pewno tego potrzebujesz?

Nie oszukujmy się, choć sami jesteśmy dorośli, zdarza się nam (częściej lub rzadziej) ulegać zachciankom. Czasem kupimy coś pod wpływem impulsu, czasem zrobimy nieprzemyślane zakupy, a czasem zwyczajnie ulegniemy presji trików sprzedażowych.

 

Jak im w tym pomóc?

Po pierwsze wyznaczcie sobie granice finansowe na takie właśnie zachcianki. Zaplanujcie je w budżecie domowym. Dziecku może do tego posłużyć jego kieszonkowe. Wydatki na przyjemności też są potrzebne i każdy ich czasami potrzebuje. Wszystko będzie w porządku, jeśli będą się one mieściły w ramach zaplanowanych wydatków na przyjemności.

Po drugie starajcie się uświadamiać dziecko, na czym polegają takie impulsy. To zadanie tym trudniejsze, im dziecko jest młodsze. Kilkulatek naprawdę nie wyobraża sobie reszty swojego życia bez np. zabawki, która w danej chwili właśnie wpadła mu w oko. Co się dziwić, skoro nie potrafi przecież jeszcze planować! Swoją przyszłość postrzega w perspektywie najbliższych paru minut. Carpe diem! - nie inaczej.

To jednak nie znaczy, że lekcja odróżniania prawdziwych potrzeb od chwilowych emocji nie jest mu potrzebna. W takich chwilach warto poszukać sposobu na odroczenie danego zakupu. Prawdziwe potrzeby dziecka wytrwają parę dni. O chwilowej zachciance dziecko  momentalnie zapomni. Świadome zakupy to pierwszy krok w stronę zdrowego stylu życia.

 


Literatura:
http://bonavita.pl/swiadome-zakupy-to-pierwszy-krok-w-strone-zdrowego-stylu-zycia

http://babyonline.pl/swiadome-zakupy-10-rad-jak-kupowac-zdrowe-produkty,zakupy-artykul,14206,r1p1.html

 Akademia Zdrowego Przedszkolaka 

https://www.union-investment.pl/

opracowały: Agnieszka Dziura, Marzenna Karasińska, Monika Musielak

DLACZEGO WARTO SEGREGOWAĆ ŚMIECI?

 

Co się kryje  za pojęciem recykling i na czym polega recyklizacja?

 

Recykling jest to jedna z metod ochrony środowiska, która ma na celu zmniejszenie ilości odpadów i zużycia surowców naturalnych. Ideą recyklingu jest odzyskanie
z segregowanych odpadów jak największej ilości materiałów i surowców, przy jednoczesnym maksymalnym ograniczeniu nakładów na ich ponowne przetworzenie.

Do recyklingu nadaje się wszystko, z czego można odzyskać materiały i surowce, a przede wszystkim papier, szkło, metale, tworzywa sztuczne (plastik), ubrania, elektrosprzęt.  Często są one oznaczone odpowiednim  symbolem graficznym lub kodem.

 

Od lat słyszymy, że powinniśmy segregować śmieci. Nic dziwnego, ponieważ przeciętny Polak wytwarza co roku ok. 300 kg śmieci, z czego wciąż odzyskujemy niewiele – zaledwie kilka procent, więc góry odpadów rosną w zastraszającym tempie, stanowiąc nie tylko zagrożenie dla środowiska, lecz również dla nas samych.
Może jeżeli każdy z nas uświadomi sobie, dlaczego segregowanie odpadów jest konieczne i jakie korzyści daje recykling, to zmieni się nasza mentalność i będziemy segregować odpady chętniej i efektywniej. Na wielu osiedlach w Polsce znajdują się oznakowane, często kolorowe kontenery, do których można bezpłatnie wrzucać posegregowane śmieci oraz są wyznaczone miejsca, w których można oddać zużyty elektrosprzęt.


Poza tym różne organizacje, instytucje i firmy prowadzą od czasu do czasu akcje, w ramach których istnieje możliwość bezpłatnego oddania ubrań, baterii i innych rzeczy.


Oto kilka najważniejszych przykładów korzyści z recyklingu:

·         bezpłatne pozbycie się odpadów z gospodarstw domowych (nawet ponad 80 procent)

·         redukcja ilości odpadów na wysypiskach i zmniejszenie kosztów ich utrzymania przez gminy

·         mniejsze obciążenie środowiska naturalnego (m.in. wody, powietrza, gleb)

·         ograniczenie ilości odpadów niebezpiecznych na wysypiskach

·         obniżenie zużycia surowców naturalnych

·         ponowne wykorzystanie materiałów i surowców lub ich przetworzenie na nowe

·         zmniejszenie zużycia energii i redukcja wydatków.

 

Żeby spełnić coraz większe wymagania, jakie Unia Europejska stawia Polsce w prowadzeniu efektywnej gospodarki odpadami komunalnymi, konieczne jest selektywnie ich zbieranie u źródła. Segregacja u źródła to selekcja odpadów prowadzona w miejscu naszych gospodarstw domowych do worków lub pojemników. Warto segregować odpady gdyż stanowią one cenne surowce wtórne stosowane do dalszej produkcji, oraz obniżają znaczni koszty produkcji. I tak np. posegregowane szkło można ponownie wykorzystać, jako surowiec do produkcji włókien szklanych, grysów, szkła piankowego lub dodatek do mas ceramicznych i past czyszczących. Z odzyskanych butelek plastikowych po napojach można zrobić ciepłe bluzy polarowe. Na zrobienie jednego ciepłego polaru wystarczy zaledwie 35 butelek PET. Segregując papier dbamy o nasze lasy, bo odzyskując 1 tonę makulatury chronimy 17 drzew. Takie odpady jak baterie i akumulatory są odpadami niebezpiecznymi, gdyż zawierają metale ciężkie, jak ołów, rtęć, cynk, nikiel, kadm, które są silnie toksyczne, a wyrzucanie ich na wysypisko zatruwa środowisko i tym samym negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Poza tym dzięki recyklingowi z baterii można odzyskać cenny metal i ponownie go użyć. Podobnie zużyte żarówki i świetlówki, oraz zużyte urządzenia elektryczne i elektroniczne zawierają liczne substancje trujące, które po przedostaniu się do gleby powodują poważne zagrożenie ekologiczne. Elektrośmieci mogą być demontowane wyłącznie w specjalistycznych zakładach przetwarzania, które spełniają ustawowe wymogi.

 

Pamiętaj! Segregując odpady dbamy o środowisko naturalne !!!

 

                  

 

 

 

Jak długo rozkładają się śmieci?

 

Największy problem stanowi ilość odpadów, jakie są wytwarzane każdego dnia. Najwyższą ilość śmieci w przeliczeniu na jednego mieszkańca generują Japończycy – to aż 1000 kilogramów na osobę! Niewiele mniej śmieci produkują ich Amerykanie – około 864 kg. Na trochę niższej pozycji plasują się kraje Unii Europejskiej, gdzie średnio na jednego obywatela przypada 502 kg odpadów. Polska nie wypada najgorzej, jednak nie ma powodów do dumy, bowiem przeciętny Polak wytwarza od 250 do 315 kg śmieci, z czego na wysypiska trafia 73%, do spalarni śmieci jedynie 1%, a na kompost 8%. Niestety niewielki procent stanowią odpady objęte recyklingiem – jest to tylko 18%. Przedstawione liczby pokazują, że nie tylko Polska, ale także międzynarodowa „sytuacja śmieciowa” nie należy do najlepszych. Warto więc zwrócić uwagę na to, ile czasu przeciętnie rozkładają się poszczególne odpady.

 

SZKŁO – jego rozłożenie zajmuje ponad 4000 lat, potwierdzają to znaleziska szklanych koralików datowane na około 2000 lat p.n.e., jednak inne źródła przekonują, że szkło nie rozkłada się wcale. Ten materiał jednak nie musi być szkodliwy, ponieważ można go stosować wielokrotnie, przetwarzając w nieskończoność.

 

PLASTIK (potoczna nazwa tworzyw sztucznych) – w zależności od jego rodzaju rozkłada się od 100 do 1000 lat. Przy zwykłych papierkach po cukierkach proces ten trwa około 450 lat. Podobna ilość czasu, bo około 400 lat potrzebna jest do rozłożenia się jednej reklamówki. Jest to wręcz szokująca wiadomość, biorąc pod uwagę fakt, że do jej wyprodukowania potrzebna jest zaledwie sekunda, a człowiek używa plastikowej torby jedynie przez około 30 minut. Na szczęście plastik można poddać recyklingowi, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie polaru, rajstop, butów czy nawet namiotów. Co ciekawe, wystarczy tylko około 35 butelek na stworzenie jednej bluzy polarowej.

 

PAPIER – w tym przypadku rozkład również zależy od użytego materiału oraz dodatkowo od stopnia wilgotności ziemi. Średnio papier rozkłada się około 6 miesięcy, choć np. papierowemu biletowi komunikacji miejskiej proces ten zajmuje około 3 miesięcy, zaś gazecie około 6 tygodni. Papier również można wykorzystać wtórnie, dzięki czemu powstaje np. papier toaletowy.

 

METAL – najszybciej rozkładają się metalowe puszki po jedzeniu – 10 lat, jednak już aluminiowa puszka po napoju to nawet 200 lat, ponieważ metal ten jest mniej odporny na korozję. Natomiast metale szlachetne takie jak złoto czy srebro teoretycznie nie rozkładają się wcale, choć w dużej mierze zależy to od rodzaju użytego stopu.

 

ŻYWNOŚĆ – to inaczej odpad organiczny. Jego rozkład następuje najwcześniej po 2 a najpóźniej po 12 miesiącach. Odpady te składuje się w formie kompostu, który jest później bardzo dobrym nawozem. 

 

Wymienione wyżej śmieci to najczęściej wytwarzane odpady w ciągu jednego dnia. Warto też wziąć pod uwagę żywotność innych produktów, ponieważ to zakupy powodują późniejsze pozbycie się danego artykułu. Bawełniana koszulka rozkłada się już po 1-5 miesiącach, zaś wełniane skarpety dopiero po 1-5 latach. Gumie do żucia proces ten zajmuje 5 lat, podobnie jest z często spotykanym na ulicy niedopałkiem papierosa. Pielucha typu pampers to aż 450 lat, zaś na szczycie listy znajduje się żyłka wędkarska, której proces rozkładu zajmuje aż 600 lat.

 

                                                                                      Monika Musielak, Marzena Karasińska, Agnieszka Dziura

źródło: internet

TYDZIEŃ OBCHODÓW DNIA ZIEMI 20-24 KWIECIEŃ 2020 R.

 

"DOMOWA, EKOLOGICZNA MODA"

 

 

CHĘTNE DZIECI ZAPRASZAMY DO ZABAWY W "DOMOWĄ, EKOLOGICZNA MODĘ". JEŻELI KTOŚ
Z WAS MA POMYSŁ, NA  ODZIEŻ, BIŻUTERIĘ LUB  INNE DODATKI DO GARDEROBY WYKONANE
Z GAZET, NAKRĘTEK, BUTELEK  ITP. I CO MACIE W DOMACH  (MOGĄ BYĆ TEŻ OWOCE, WARZYWA)  PRZYGOTUJCIE UBRANKO, ZRÓBCIE ZDJĘCIE I WYŚLIJCIE SWOIM PANIOM. A MY CZEKAMY. KAŻDE DZIECKO, KTÓRE WEŹMIE UDZIAŁ OTRZYMA NIESPODZIANKĘ .

 

Międzyprzedszkolny konkurs fotograficzny " Ćwicz na zdrowie w domu''

Międzyprzedszkolny konkurs fotograficzny " Ćwicz na zdrowie w domu''

 

Organizatorem konkursu jest Przedszkole Miejskie nr 2 ,, Słoneczko''  w Polkowicach.

 

1. Celem konkursu jest:

- rozbudzanie zamiłowania dzieci do zabaw i ćwiczeń fizycznych w czasie kwarantanny;

- podniesienie świadomości dzieci i rodziców w zakresie zdrowego stylu życia i aktywnego wypoczynku w warunkach domowych;

– rozwijanie zainteresowań fotograficznych wśród dzieci przy pomocy rodziców;

– zachęcanie do wspólnego spędzania czasu w warunkach kwarantanny;

 

2. Konkurs przeznaczony jest dla dzieci uczęszczających do przedszkoli na terenie Polkowic.

3. Osoby koordynujące konkurs:

Nauczycielki: Aneta Ślufarska, Sylwia Górak.

tel. :  76 749-73-73 

4. Termin składania prac do 15.05.2020 r.

5. Warunki uczestnictwa w konkursie:

-Zdjęcie przedstawiające dziecko podczas zabaw  i ćwiczeń ruchowych , samo lub w towarzystwie rodziny, w warunkach kwarantanny.

- zdjęcia konkursowe należy przesyłać e-mail
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


-  mail - zgłoszenie do konkursu powinien zawierać:

- Imię i nazwisko autora, wiek, nazwę grupy, pełną nazwę placówki do której uczęszcza dziecko.
- Imię i nazwisko nauczyciela grupy.

 

6. Kryteria oceniania:
- oceny prac dokona Jury powołane przez Organizatora;
- Jury oceniać będzie prace pod względem;
- nawiązania do celów i tematyki konkursu;
- pomysłowości, oryginalności;

- zaangażowania dzieci w wykonanie fotografii;


Od decyzji komisji nie przysługuje odwołanie.

 

7. Nagrody:
- Przewidziano 3 nagrody główne oraz 3 wyróżnienia;
- Każdy uczestnik otrzyma dyplom.


8. Ochrona danych osobowych:
• Oświadczam, iż przesłanie pracy na niniejszy konkurs oznacza równocześnie wyrażenie zgody na uczestnictwo oraz publikacje prac na stronach internetowych szkoły wraz z ogłoszeniem wyników konkursu.
• Administratorem Państwa danych osobowych i Państwa dzieci jest Przedszkole Miejskie nr2 „Słoneczko” w Polkowicach. Kontakt z Inspektorem możliwy jest pod numerem telefonu 570 170 107 lub e-mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Celem przetwarzania danych osobowych jest organizacja konkursu i wzięcie w nim udziału, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO – zgoda osoby, której dane dotyczą. Państwa dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu i nie będą przekazywane do Państw trzecich. Mają Państwo prawo do usunięcia danych w dowolnym momencie, wycofania niniejszej zgody, sprostowania danych, ograniczenia ich przetwarzania, a także wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu zakończenia zadań związanych z realizacją konkursu oraz jego rozliczeniem. Odbiorcami danych osobowych będą wyłącznie osoby upoważnione na podstawie obowiązujących przepisów prawa oraz upoważnione na podstawie zawartych umów powierzenia. Podanie danych jest dobrowolne, lecz niezbędne do uczestnictwa w niniejszym konkursie.

9. Postanowienia końcowe:

- Organizator zastrzega sobie prawo do:
- Nie rozstrzygnięcia konkursu w wypadku małej ilości uczestników;

- Nagrody i dyplomy zostaną rozdane po powrocie do przedszkoli;

-Zgłaszając prace uczestnik wyraża zgodę na publikowanie zdjęć na stronie internetowej i poza placówką. Rodzic bądź opiekun prawny zgadza się na posługiwanie się przez organizatora imieniem i nazwiskiem dziecka w celach informacyjnych;

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY !

 

 

-  Wyniki konkursu zostaną opublikowane do 20. 05. 2020 roku na stronie internetowej placówki.

Statystyka odwiedzin: Dziś 232 | Wczoraj 1373 | Ten tydzień 3414 | Ten miesiąc 22535 | Razem 209520

 

Nasi przyjaciele

____________________________________