rekrut

Jadłospis

 

                                                                             JADŁOSPIS

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

          OBIAD

                          OBIAD

10.03.20

Bawarka, pieczywo mieszane z masłem, kiełbaski z szynki na ciepło, ogórek zielony, ketchup, szczypior, herbata z cytryną, woda                         1, 3, 7, 11     

Kiwi w ćwiartkach         

 

Mix warzyw

Zupa z ciecierzycy na wywarze mięsnym.  

1, 3, 7,9, 11

Makaron zapiekany z jabłkami, polewa waniliowa, napar owocowy. 

1,3,7

11.03.20

 

 

Zupa mleczna- kasza jaglana, pieczywo mieszane z masłem, pasta mięsna, pomidor, szczypior,  herbata z cytryną, woda.                        1,3,4,7,11  

 

     Banan w kawałkach

Zupa rywalka na wywarze mięsnym, pieczywo

1,3,7,9,11

Ziemniaki z koperkiem, wątróbka po staropolsku, surówka z selera ze śmietaną, kompot z owoców mieszanych.      1,7

12.03.20

Zacierka na mleku, bułka pszenna z masłem i dżemem własnej roboty, herbata z cytryną, woda.  1,3,7,11

Cytryna w plasterku

 

Kefir owocowy 7

Zupa brokułowa na wywarze mięsnym, pieczywo.

1, 3, 7,9,11

Kuskus z koperkiem, Beuf Strogonof, ćwikła, napar owocowy.         1,7

Gruszka w kawałkach

13.03.20

 

Zupa mleczna- płatki jęczmienne, kanapki z polędwicą i warzywami, herbata z cytryną, woda.           1,3,7, 11

Mandarynka

Żurek z jajkiem na wywarze mięsnym, pieczywo.   1,3,7,9,11

Ziemniaki z koperkiem, filet z ryby panierowany, surówka wielowarzywna, kompot z owoców mieszanych. 1,3,4,7

Jabłko w ćwiartkach

16.03.20

Makaron na mleku, bułka grahamka z masłem, twarożek paprykowo- koperkowy, szczypior,  herbata z cytryną, woda.   1,3,7,11

Kaszka manna na gęsto z sosem malinowym 1,7

Krem z pieczarek z ziarnami dyni na wywarze mięsnym, pieczywo.

1,3, 7, 9, 11

Kasza jęczmienna z koperkiem, gulasz mięsno-warzywny, surówka z białej rzodkwi ze śmietaną, napar owocowy.

7,9

17.03.20

Zupa mleczna- płatki owsiane, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprz., sałata zielona, pomidor, szczypior, herbata z cytryną, woda.

1,3,7, 11

 

Taca warzyw i owoców

Zupa fasolowa na wywarze mięsnym, pieczywo.   

1,3,7,9,11

Kluski leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchwi i jabłka, lemoniada cytrynowo- miodowa.

 1,3,7

18.03.20

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko w sosie jogurt.- śmiet. z kukurydzą, ogórek zielony, szczypior, herbata z cytryną, woda.         1 ,3, 7, 11

Świeżo wyciskany sok owocowo- warzywny, chrupki kukurydziane 1

Zupa minestrone na wywarze mięsnym, pieczywo.  

1, 3,7,9, 11

Ziemniaki z koperkiem, filet drobiowy soute na kapuście zasmażanej, kompot z owoców mieszanych.   1,7

Mandarynka w cząstkach

 

19.03.20

Zupa mleczna- płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty w plasterku, pomidor, szczypior,   herbata z cytryną, woda. 1,3,7,11

Cytryna w plasterku, pasek gorzkiej czekolady

Krem ziemniaczany z ziarnami słonecznika  na wywarze mięsnym, pieczywo.

1, 3, 7, 9, 11

Spaghetti bolognese, ogórek zielony w słupku, napar owocowy.  1,3

Jabłko w ćwiartkach

 

 

20.03.20

Zupa mleczna- płatki jaglane, kanapki z wędliną indyczą i

warzywami, herbata z cytryną, woda.

1,3,7,11

 

Ciasto biszkoptowe z galaretką i owocami 1,3

Barszcz czerwony na wywarze mięsnym, pieczywo. 1, 3, 7, 9,11

Ziemniaki z koperkiem, pulpet rybny w sosie górniczym, surówka z białej kapusty, kompot.

1,3,4,7

Pomarańcz w plastrach

23.03.20

Kakao naturalne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta serowo- rybna, papryka, szczypior, herbata z cytryną, woda.     1,3, 4,7, 11

Marchew w paluszku

 

Budyń jaglany 7

Rosół z makaronem nitki . 1,3,7,9,11

Ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka, sałatka z fasolki szparagowej, kompot z owoców mieszanych.  7,9

Banan w plastrach

 

 

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH

W związku z wejściem w życie ustawy nakazującej udzielanie informacji o zawartości substancji alergizujących w poszczególnych daniach od dziś w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

1.        Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);             b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);                             c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

                d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2.        Skorupiaki i produkty pochodne

3.        Jaja i produkty pochodne

4.         Ryby i produkty pochodne a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5.        Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.        Soja i produkty pochodne a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

7.        Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

                  a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu

8.        Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9.        Seler i produkty pochodne

10.       Gorczyca i produkty pochodne

11.       Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.      Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13.       Łubin i produkty pochodne

14.       Mięczaki i produkty pochodne

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) NR 1925/2006 oraz uchylenia dyrektyw Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 

WYKAZ SKŁADNIKÓW UŻYTYCH  DO SPORZĄDZANIA POTRAW W BIEŻĄCYM JADŁOSPISIE  ZNAJDUJĘ SIĘ DO WGLĄDU W BIURZE ROZLICZEŃ LUB W ZAŁĄCZNIKACH INFORMACYJNYCH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W PIERWSZYM HOLU PRZEDSZKOLA.

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Statystyka odwiedzin: Dziś 304 | Wczoraj 1373 | Ten tydzień 3486 | Ten miesiąc 22607 | Razem 209592

 

Nasi przyjaciele

____________________________________